SD-WAN Nedir?

SD-WAN Nedir?

SD-WAN Çalışma Prensibi

Teknolojinin gelişmesi ve değişmesi ile beraber ağ güvenlikleri ve performansları da değişip gelişmektedir. Üstelik bu değişim ve gelişme teknoloji ile aynı hızda olmak durumundadır. Bu nedenle yeni nesil performans ağ bağlantısına SD-WAN adı verilir. İngilizce Software- Defined Wide Area networking olarak ifade edilir. Kurumsal şirketler tarafından daha çok kullanımı tercih edilmesinin başlıca sebeplerinden biride şube ofis merkezlerini ve verilerini büyük coğrafi uzaklıklara rağmen, bu uzaklıklar üzerinden bağlama özelliğine sahiptir. Tüm bu çalışma prensipleri ve daha fazla detay için adresini ziyaret edebilirsiniz. Geniş alan ağlarının daha akıllı ve esnek hale gelmesini sağlamak için kullanılan bir yazılım tekniğidir.

SD-Wan Türleri

Yeni nesil ağ performansı olarak da bilinen SD-WAN bağlantısı aynı anda birçok WAN bağlantısını kullanma özelliğine sahiptir. SD-WAN’ın teknolojisine bir göz atıldığında dört temel özellik göze çarpar. Bu özellikler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

Kuruluş Özellikli SD-WAN: Kuruluş özellikli SD-Wan’lar özellikle daha küçük yerelleştirilmiş şirketler için uygun bir çözüm olabilir. Bulut Özellikli SD-WAN: Bu tür SD-WAN, sanal ağ geçidine bağlanan SD-WAN kutusu sunmaktadır. Bulut Özellikli artı omurga SD-WAN: Bu tür SD-WAN kullanılan şirketlerde zaten bir SD-WAN kutusu bulunmaktadır. Bu ofisler internete bağlanmak yerine ISP’nin en yakın POP noktasına bağlanmayı tercih eder ve bu yüzden temel omurga olarak ISP’nin fiber bağlantılı omurgası kullanılır. Genel olarak SD-WAN kullanıcılarını veri merkezinden bulutta yer alan herhangi bir uygulamaya bağlar. Bunun yanı sıra belli bir uygulama için hangi yolun ideal performans gereksinimlerini tamamen karşıladığını belirlediği gibi, daha sonra trafiği hangi Wan yolu ideal ise ona yönlendirir.